#SEM, arama motoru pazarlaması demek. Web’teki görünürlüğü artırmak için, daha kısa sürede sonuç almak için yapılan bir pazarlama çeşidi. Bu pazarlama türünde arama ağında hem masaüstünde hem de mobilde sonuçlarda ilk sıralarda Adwords gibi reklamcılık kullanılarak ilk sıralarda çıkmak hedeflenir. Tıklama başı maliyet, izlenim başı maliyet, aksiyon başı maliyet söz konusudur bu reklamcılıkta. Markalar ve şirketler kendi bünyelerinde SEO, SEM veya sertifikalı Adwords uzmanı barındırmıyorsa benim gibi bir uzmandan veya benim sahip olduğum gibi bir medya, iletişim, reklam ajansından destek almalılar. İnce optimizasyonlarla daha fazla verim almak ve daha fazla ve kısa sürede sonuçlar almak mümkün olmaktadır SEO’daki sonuçlara göre. SEO ile bütünleşik bir şekilde yapılması gerekir.
SEM nedir? SEM güvenilir kaynaklardan edindiğimiz ifadelere göre Search Engine Marketing, Search Marketing olarak açılıma sahip. Arama motoru pazarlaması, arama pazarlaması da Türkçe’si. Yalnız, arama motoru pazarlaması ile arama pazarlaması birbirinden İngilizce’deki ifadesiyle farklıdır. Arama motoru pazarlaması ödemeli sonuçlar sayesinde yani reklam vererek Google, #Bing/#Yahoo, #Yandex, #Ask gibi arama motorlarından trafik elde etmeyi ifade eder. Arama pazarlaması hem ödemeli hem de organik yollar yani SEO çalışmaları kullanılarak web sitemiz için trafik elde etmeyi ifade eder. Bizim dilimizde SEM, Adwords gibi, Bing Ads gibi, Yahoo: Search Ads gibi arama reklamcılığını kullanarak ücretli belirli kelimelerde trafik elde etmeyi ifade ediyor. SEM çalışmalarımı da zaten bu mantıkta yapıyorum. Amaç SEO’dan hızlı bir şekilde ele alamadığımız sonuçları reklamlarla SERPS‘ten(arama motoru sonuçları sayfasından) elde etmek oluyor belirli kelimelerden. Bu kelimeler de dönüşüme uygun kelimeler olmalı.
SEM ile ilgili terimler nelerdir? Birincisi SEM‘in kendisi. Diğerleri ise; PPC (Tıklama başı ödeme), CPI (İzlenim başı maliyet), CPC (Tıklama başı maliyet), Retargeting (Yeniden hedefleme), Geotargeting (Coğrafik hedefleme), TBM (Türkçe),
EBM (Türkçe), search analytics yani arama analitiği, web analytics yani web analitiği, mobile arama reklamcılığı, arama reklamcılığı, PLA (Ürün Listeleme Reklamcılığı, eticaret için), CPA (Aksiyon başı maliyet, mesela form doldurma), CTA (İçerik pazarlama, banner, reklam metni ve ifadeleriyle ilgili olan eyleme çağrı, harekete geçirici mesaj). Analitik çözümsel anlamındadır gerçekte. Elimizde veriler varken bunları çözümleriz. Başarıyı ve başarısızlığı/sorunlar görürüz.
SEM yapabilmek için markaların ve işletmelerin nelere / neye ihtiyacı var? Arama motoru bilgisi, #SEO bilgisi, Temel UX yani kullanıcı deneyimi bilgisine sahip olmak, Optimize edilmiş bir web sayfasına sahip olmak, Web sayfalarınızı optimize edebilmek için bir tasarım, arayüz ve arkayüz yazılım bilgisine sahip olmak, Sitenizin mobile uyumlu olması, Testler, araştırmalar ve rakipler için analiz araçlarının bilgisine ve kullanılabilmesine, Anahtar kelime araştırma bilgisi, Google, Bing/Yahoo, Ask, Yandex gibi arama motorlarının güncel algoritma bilgisine, #PPC reklamcılığı, Arama reklamcılığı, Google Adwords’ü veya Bing Ads’i ve yahut Yahoo: Search Ads’i kullanabilmek, Google Analytics’i veya Kiss Metrics’i ve yahut Quantcast’i kullanabilmek, #Ölçümleme ve takip yazılımlarından birini, mesela Moz’u kullanabilmek.
Bình luận