top of page

Site Düzeninin SEO Açısından Önemi

Site düzeni, SEO stratejilerindeki en önemli unsurlardan biridir ve sitenin işine yarayabilecek pek çok kilit bilgiyi de Google'a verir. İşte bu da, site düzeni aracılığı ile istediğiniz makalelerin arama motorunda öne çıkmasını sağlamaktan tutun kullanıcı deneyimi etkisine kadar pek çok alana müdahale edebileceğiniz anlamına gelmekte.

Site Düzeni Nedir? Site üzerindeki içeriklerin yerleşimine site düzeni denmektedir. Her site belli ve ilişkili konulardaki içeriklerden oluşur, bu içerikler gönderi ve sayfa halinde sergilenir. Site düzeni de bu içeriklerin gruplanması, #bağlantı kurması ve ziyaretçilere sergilenmesi gibi işlerle ilgilenir. Eğer düzen iyi durumdaysa, ziyaretçiler daha kolay gezinebilirler ve Google da URL’lerinizi daha iyi dizinleyebilir. Peki site düzeninden nasıl yararlanılır ve daha iyi hale getirmenin yolları nelerdir? İşte üç önemli nokta: 1-) Google’ın rehberi site düzenidir Sitenin düzeni, Google’a önemli içeriklerin nerelerde olduğuna dair bilgiyi verir. Bunun yanında, arama motorunun sitenizin amacını anlamasına yardımcı olur. Google, siteleri iç ve dış linkleri izlemek suretiyle Google bot adındaki bir bot ile takip altına alır. Site düzeni, bu linkleri izleyerek farklı sayfalar arasındaki ilişkiyi tanımlaması nedeniyle bir anlamda Google’a rehberlik eder. Kategorilerin düzeni de oldukça etkilidir. Belli bir konuda nispeten fazla makale sunulursa, o kategori diğerlerine kıyasla oldukça büyüyebilir ve sitenin içerik açısından dengesiz görünmesine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda ilgili kategoriyi ikiye bölmek ya da alakalı olanları birleştirmek iyi bir çözümdür.

2-) İçerik ayrıştırma sorunu Sitenin düzgün bir yapısının olmaması pek çok içerik ayrıştırma sorununu da beraberinde getirir. Pek çok sitede, özellikle blog sitelerinde, aynı konuyu farklı açılardan ele alan içerikler bulunur. #Google, bu sitelerde hangi içeriğin daha çok öne çıkarılması gerektiğini özel olarak belirtilmediği sürece anlamayacaktır. Hangilerinin daha önemli olduğunu belirtmedikçe de dikkat çekme yarışına tüm içerikler dahil olur. Çözümü ise, iç link düzenini kullanarak Google’ın öne çıkmasını istediğiniz içeriklere yönlenmesini sağlamak. Yani, diyelim ki, sitede anahtar sözcükler ile alakalı bir makale var ve biz bu makalenin arama sonuçlarında en üstte görünmesini istiyoruz. Yapmamız gereken şey, bu ana makaleye “#Anahtar Sözcükler Nasıl Eklenir?” “Anahtar Sözcükleri Eklerken Yapılan Hatalar” gibi alakalı diğer makalelerden linkler yerleştirmek olacaktır. Google, bu içeriği diğerleriyle karşılaştırır ve linkler sayesinde konu hakkında en çok bilgi barındıran içeriğin bu olduğuna karar vererek onu öne çıkarır. Dolayısıyla, içeriklere doğru iç linkleri ekleyerek sayfalar arasındaki ilgi, ilişki ve değer seviyesi ayarlanabilir. 3-) Kullanıcı deneyimi açısından da önemli Düzgün ve net bir site düzeni aynı zamanda site içi navigasyona da etki eder. Ziyaretçilere daha iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatmanın yolu site düzenini, gezinti için uygun bir yapıda ayarlamaktan geçer. Olumlu kullanıcı deneyimi, insanların sitenizdeki ürünlere ilgi göstermelerine, makalelerinizi okumalarına, haber postanıza üye olmalarını ya da en basitinden sitenize olan ziyaretlerinin tek seferle sınırlı kalmamasını sağlar. Tabii Google’ın da iyi bir trafik gösteren siteleri sevdiğini söylemek mümkün.


kaynak: www.yoast.com/site-structure

bottom of page