top of page

Digital Agency

Rel Nedir?

"Rel=" Ne Demek? Rel Etiketleri ve Kullanımı HTML'de "rel", onu kullanan belge ile bağlantılı belge / kaynak arasındaki ilişkiyi tanımlar. Rel "ilişki" anlamına gelir. Rel özniteliği tipik olarak başka bir şeye neden veya ne şekilde bağlandığınızı açıklar. Rel etiketi, arama motoru crawler'larına sayfa linkini anlamlı kılan bir mikroformat data yöntemidir; önemli bir #SEO gereksinimi olup, çok farklı kullanım alanları mevcuttur. rel=amphtml rel=amphtml, aynı zamanda #AMP sürümüne sahip bir HTML dosyasında kullanılır. Temel olarak bu belgenin bir AMP sürümü mevcut olduğunu belirtir.

rel=apple-touch-icon rel=apple-touch-icon, Apple aygıtlarında (bir favicon gibi, ancak Apple için) geçerli sayfayı temsil eden bir görüntü sağlar.

rel=author rel=author, belgenin yazar hakkında daha fazla bilgi içerdiğini belirtir. Temelde, bağlantılı belgenin sayfanın veya makalenin yazarıyla ilgili olduğunu belirtir.

rel=canonical rel=canonical arama motorları için sıralama ve yinelenen (duplicate) içerik konularında sorun yaşamamak adına tercih edilen bir url tanımlar.

rel=dns-prefetch rel=dns-prefetch, birçok durumda sayfaya daha hızlı erişmek için belirli alan adları için DNS'i önceden çözmenizi sağlar. rel=nofollow rel=nofollow Bu, bir bağlantının sayfanın orijinal yazarı veya yayıncısı tarafından onaylanmadığını veya bağlantısının ticari yani ücretli olduğunu bildirir. Nofollow link - bağlantı, aslında yönlendirilen sayfayı refere etmediğinizi, halk dili ile kefil olmadığınızı ifade eder. Böylece sayfanızın sahip olduğu değer - puanlama, yönlendirilen sayfaya aktarılmayacak ve değer katmayacaktır. Bu yönü ile SEO açısından dofollow'dan daha doğru ve yerinde bir kullanım tercihi olacaktır. Nofollow Google tarafından çıkarılmış ve kullanılmasını şart koşmuştur. Uyarı: nofollow'u noindex ile karıştırmayınız. rel="noopener noreferrer" Yakın bir zamandan beri target="_blank", "yani bağlantıyı yeni sekmede aç" özelliğine noopener noreferrer şeklinde rel eklemeye başladık. Bundaki birincil amaç güvenliktir; web sayfanızda target="_blank" özelliğine sahip bağlantılara tıkladığınızda, bağlantı yeni bir tarayıcı sekmesi açılır. İşte bu açılan yeni sayfa, kendisini açan kaynak sayfaya ait birtakım bilgilere erişim sağlayabilir ya da kısmen de olsa kontrol etme riski doğabilir. Bu olası - potansiyel güvenlik açığı - riski oluşturmaktadır. Noopener komutu, #browser'a yeni sekmede açılmış olan sayfanın kendisini açan kaynak sayfaya ait tüm değişkenleri sıfırlamasını bildirmektedir. Noreferrer ise, yeni sekmede açılan sayfanın referer değerinin sıfırlanması komutunu verir; böylece yeni sayfa, geldiği kaynak sayfanın adres verisine ulaşamayacaktır. Her iki komut - rel değeri, kati bir SEO değeri değildir, lakin güvenlik açısından mutlaka uygulanmalıdır. Ayrıca kullanıcıların yaşayacağı kötü bir deneyim veya standart etiketler - komutlar ya da güvenlik parametrelerinin uygulanmaması, Arama Motoru Optimizasyonu çalışmalarınızı negatif yönde etkileyecektir. Siber güvenlik, SEO ve UX bileşenlerini önemsiyorsak, bu yönergelere uymamız kesinlikle kaçınılmazdır. rel="alternate" Nedir? Rel alternate etiketi, yönlendirilen bağlantının, mevcut sayfanın eş değerde alternatifi olduğunu arama motorlarına ifade eder. Örnek bir rel alternate kullanımı; hreflang: rel="stylesheet" Nedir? rel etiketinin işaret ettiği bağlantının, güncel ilgili sayfanın stil şablonlarını içerdiğini ifade eder.

Comments


bottom of page