top of page

Digital Agency

Meta Tag (Etiketi) Nedir?

Meta tagları(etiketleri), web sayfalarının bilgi etiketleridir. HEAD etiketleri arasında yer alırlar. Kullanıcılara ve arama motorlarına içerik ve sayfa yapısı hakkında önbilgi sunmak için kullanılırlar. Eğer web sitesi konusunda azda olsa teknik bir bilginiz varsa bu konu altında anlattıklarımı rahatlıkla anlayacaksınız fakat hiçbir teknik bilginiz yoksa bu konu size anlaşılmaz gelebilir.

Meta Etiketlerinin SEO'ya Etkisi

#Meta etiketleri eski dönemlerde SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) için çok büyük önem taşımaktaydı. Keywords ve description meta etiketlerine yazılan bir kelimede sitenin sayfa arama motorundaki yerini alabiliyordu. Fakat arama motorlarının zamanla gelişmesinden dolayı artık meta etiketleri aracılığı ile arama motorlarında bir yerlere gelebilmek durumu tarih oldu. Bu durum özellikle #Google açısından böyledir.

Meta etiketleri içerdiği kelimelerde üst sıralara taşıma etkisini yitirmiştir fakat bir #web sayfası için her zaman önemli bir öğe olma niteliğini yitirmeyecektir. Meta etiketlerini kullanarak üst sıralara çıkmak beklenemez fakat meta etiketleri olmayan bir sayfa eksiktir. Dolayısıyla sitemizdeki öğelerin eksikliği eksi puan olarak karşımıza çıkacaktır. Sonuç olarak; Meta etiketlerini sitemizin standartlara uyum sağlaması açısından önemli bir öğe olarak görmeliyiz. Aslında title ve meta etiketinin en önemli olduğu nokta, arama motorları sonuçlarında gözüküyor olmasıdır. Siteniz bir arama sonucunda listeleniyorsa, Google o listelenen sayfanın başlığını(title etiketini) ve açıklamasını(description meta etiketini) gösterir. Bu da ziyaretçinin sonuçlar içerisinden sizi sitenizi tercih etmesine etken olacağı için buralara özen göstermeliyiz.


Meta Etiketleri Nasıl Olmalıdır? Öncelikle bilmemiz gereken nokta; İçerik ile ilgili bilgi veren meta etiketleri, siteye göre değil, sayfaya göre şekillenmelidir. En büyük hata olan #web sitesi için tek meta etiketi içeriği belirlenmesi durumundan olabildiğince uzak durulmalıdır. Bu mümkünse her sayfa için ayrı belirlenmeli ya da otomatik olarak sayfaya göre meta etiketi oluşturacak bir sistem kullanmalıyız. Meta Tagları ve Kullanımı Burada başlıca meta etiketlerinden bahsedeceğiz. Bunların haricinde de birçok meta etiketi mevcuttur. #Title Etiketi Aslında bir Meta Etiketi değildir. Fakat meta etiketi şeklinde kullanımı vardır ve aynı kategoridedir. Sayfanın başlığını verir ve Google açısından en önemli etikettir. Buraya yazılanlar tarayıcının üst bilgi kısmında, arama motorunda sayfa listelenirken ve sayfanız sık kullanılanlar gibi bir yere kaydolurken gözükecek olan kısımdır. Sayfa içeriği ile ilgili en uygun başlık yazılmalıdır. Aynı şekilde HEAD etiketi içerisine yazılır. Örnek Kullanımı; <title>Seo Makaleleri</title> Content-Type Bu etiket, sayfanın karakter kodlamasını gösterir. Yazılmadığı takdirde sayfa ISO-8859-1 karakter kodlaması olarak değerlendirilir. HEAD etiketi içerisinde en üste yazılmalıdır. Örnek Kullanımı; <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> Content-Language Sayfanın hangi dilde yayın yaptığının bilgisini verir. Örnek Kullanımı; <meta http-equiv="Content-Language" content="tr" /> Description Sayfa ile ilgili açıklama girilen kısımdır. Olması çok önemlidir. Çoğu zaman arama motorları açıklama kısımlarında sizin buraya yazdığınız yazıyı görüntülerler. Mümkün olduğu kadar kısa ve içerikle ilgili bilgi veren bir yazı girilmelidir. Örnek Kullanımı; <meta name="description" content="SEO hakkında en güncel bilgileri bu sayfada bulabilirsiniz." /> Keywords Sayfa ile ilgili anahtar kelimeleri içerir. Çok fazla anahtar kelimenin olması zarar getirebilir. Birkaç anahtar kelime girilmesi yeterli olacaktır. Örnek Kullanımı; <meta name="keywords" content="seo, seo makaleleri, seo teknikleri, seo araçları " /> Robots Bu tag arama motorlarına nasıl davranmaları hakkında ön bilgi veriyor. Sayfanın arama motorlarında listelenip listelenmemesini bu tag ile belirleyebiliyoruz. Bu tagın alternatifi olarak robots.txt dosyası da bu işlevi görebiliyor. Örnek Kullanımı; Sayfanın indexlenmesini istiyorsak; <meta name="robots" content="index, follow" /> Sayfanın indexlenmesini istemiyorsak; <meta name="robots" content="noindex,nofollow" />

Comments


bottom of page