Arama motorlarının nasıl çalıştığını anlamadan web sitenizi optimize etmeye çalışmak, yazı yazmayı bilmeden roman yazmayı denemekten farksız olacaktır. Elbette, bunu defalarca deneyerek nadiren de olsa işe yarar bir sonuç elde etmek mümkün olabilir. Ama Google ve diğer arama motorlarının ne tür roller üstlendiği gibi en temel birkaç unsuru öğrendikten sonra her şey daha anlaşılır bir hâl alacaktır. Bu yazımızda genel olarak organik arama sonuçlarına odaklanacak olsak da, öncelikle arama motorlarını daha iyi anlamak adına kritik öneme sahip reklamlı arama sonuçlarını ele alacağız.
Reklamlı Arama Sonuçları Ne Google, ne Bing, ne de başka herhangi bir arama motoru, organik listelerde yer edinmek için web sitelere ek hizmet sunmaz. Aksi takdirde bunun adı organik listeleme olmaktan çıkacak ve reklamlı listelemeleri anlamsız kılacaktır. Yani Google ve diğer tüm arama motorları, asıl amaç olan organik arama sonuçlarına çıkma sürecini çabucak aşmak isteyen websiteleri için birer reklam platformudur denebilir. Organik ve reklamlı arama sonuçlarının ne gibi amaçlara hizmet ettiğine ve arama motorlarının bu bağlamda ne gibi bir rolü olduğuna dair temel bilgileri edindiğimize göre artık bu sistemin nasıl çalıştığı konusuna girebiliriz.
Indexing (İndeksleme) #İndeksleme her şeyin başlangıç noktası olarak kabul edilebilir. Kavrama tanıdık olmayanlar için, indekslemenin, bir web sayfasını Google’ın varlığından haberdar olduğu içerikler arasına eklemeyi ifade ettiğini belirtelim. Bir web sayfası yarattıktan sonra onu indekslemenin birden çok yolu vardır. Bu yollar arasından en basiti, kulağa komik gelecektir ama, hiçbir şey yapmamaktır. Google’ın belli başlı link’leri takip ederek, yeni içeriklere ulaşmaya çalışan botları vardır. Bu botlar eninde sonunda yarattığınız sayfaya ulaşarak Google’a tanıtacak ve siz hiçbir müdahalede bulunmadan indekslemeyi sağlayacaktır. Crawl Budget başlığında bu konuyu daha detaylı ele alacağız. Peki ya bu süreci hızlandırmak istiyorsanız? Eğer çıkardığınız içerikler güncel konuları kapsıyorsa veya sayfanızda yaptığınız bir değişikliğin çabucak yansıtılmasını istiyorsanız zaman kavramı sizin için daha da önemli bir hâl alıyor demektir. Ayrıca birçok uzman, sayfalarında yaptıkları değişimin ne gibi sonuçlar elde ettiğini net bir şekilde görebilmek için farklı indeksleme yöntemlerini kullanmakta. Şimdi bu yöntemlerden birkaçını ele alalım. XML #Sitemap (Site Haritaları) #XML oldukça eski bir kavramdır ve arama konsolları aracılığıyla Google’a iletilirler. XML Site Haritaları, arama motorlarının ihtiyaç duyduğu tüm bilgilerin ve en son ne zaman değişikliğe uğradığı gibi ayrıntıların bir listesini içerir. Kullanılması kesinlikle önerilir, ama eğer amacınız bir sayfanın anında indekslenmesini sağlamaksa ilk tercihiniz olmamalıdır. İndeksleme Talebi Kullandığınız arama konsolu aracılığıyla indeksleme talebinde bulunabilirsiniz. İşleme başlamak için öncelikle sayfanın üst kısmındaki “’www.domain.com/’ içindeki tüm URL’leri denetleyin” kısmına eklenmesini istediğiniz sayfanın tam adresini girin. Daha sonra URL denetimi sekmesindeki “Dizine Eklenmesini İste” (Request Indexing) butonuna tıklayarak talebinizi yollayabilirsiniz.
Ayrıca bu sayfaların neler içerdiğine dair bir fikriniz yoksa mutlaka gözden geçirmenizi öneririz; zira faydalı çıkarımlar yapmanıza imkân tanıyacak birçok bilgi mevcut. Crawl Budget (Google Botlarının Size Ayrılan Kısmı) Bu konuyu ele almadan indekslemeyi tam olarak anlamak mümkün değil. Crawl Budget, en basit tabiriyle, Google’ın bir web sitesini taramak için ayırdığı kaynağı ifade eder. Size ayrılan kaynak miktarını belirleyen iki faktör vardır: Google botları bir web sitesini hedefine aldığı vakit, oluşacak trafiğin diğer kullanıcıları etkilememesi adına belli bir düzeyi aşmamaya çalışır. Anlayacağınız üzere, sitenizin hızı, bu noktada potansiyelinizi belirleyen unsur olacaktır. Sitenizin Google’ın gözünde ne kadar önemli olduğu ise asıl belirleyici faktör konumunda. Değerinizi artırmak için izleyebileceğiniz yollardan bahsettiğimiz birçok yazımız mevcut. Gözden geçirmenizi kesinlikle öneriyoruz.
Kaynak: https://www.searchenginejournal.com/search-engines/crawling-indexing
Comments